KEDİLERİN AŞI YERİ SARKOMLARI

    Kedilerde aşı bölgesinde gelişen sarkomlara yıllarda artan sıklıkla rastlanmaktadır. Bu tümör özellikle kuduz ve felin leukemia aşılarından sonra ortaya çıkmaktadır. Aşı bölgesinde önce yangısel bir reaksiyonun geliştiği ve sonradan burada sarkomların oluştuğu kabul edilmektedir. Aşıdan sonra tümör oluşumu için gereken süre 3 ay ile 3 yıl arasında değişmekle birlikte tam olarak bilinmemektedir.

     Bu bölgede oluşan sarkomlar genellikle fibrosarkom şeklinde ortaya çıkar, ancak diğer yumuşak doku sarkomları ve malign fibröz histiyositom da oluşabilir. Mikroskobik olarak tümör hücrelerinde belirgin pleomorfizm vardır ve mitotik aktivite yüksektir. Tümörde geniş nekroz alanlarına ve tümörün çevresinde lenfosit ve makrofaj infiltrasyonlarına sık rastlanır.

    Tedavi ve prognoz: Bu tümör, aşı bölgesinde gelişen basit granulomlarla karıştı- rılmamalıdır. Eğer aşı bölgesinde 3 aydan daha uzun süre 2 cm'den büyük bir granulom varsa veya aşı bölgesindeki bir granulom büyümeye devam ediyorsa aşı bölgesi sarkomu düşünülmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Tümörün tedavisinde en etkin yakla- şım, derin şekilde ve çevredeki normal dokunun da bir kısmını alarak yapılacak cer- rahi girişimdir. Bacaktaki tümörlerde bacağın amputasyonu yapılabilir. Ayrıca radyoterapi ve doxorubicin ve mitoxantrone ile kemoterapi uygulamaları yapılabilir. Ancak her şeye rağmen tümörün prognozu kötüdür.

 

Yumuşak doku sarkomlarının tedavisi

    Fibrosarkom, leyomiyosarkom, rabdomiyosarkom, liposarkom, kedilerin enjeksiyon yeri sarkomları, malign fibröz histiyositom, sinoviyal sarkom, hemangiosarkom, hemangioperisitom, lenfangiosarkom, mikzosarkom ve nörofibrosarkom gibi tümörlere genel olarak yumuşak doku sarkomları adı verilir. Bu tümörlerin tedavisinde su kemoterapi protokolleri kullanılabilir.

  1.  Tek ilaç uygulamaları

a) Doxorubicin* 30 mg/m2 İV, 3 haftada bir

b) Mitoxantrone 3-5 mg/m2 İV, 3 haftada bir

c) Vincristine 0,7 mg/m2 ÍV, haftada bir

 

        2. Kombine ilaç uygulamaları

a) VAC Protokolü

  • Vincristine 0,7 mg/m2 İV, 8. Ve 15. Günlerde
  • Doxorubicin* 30 mg/m2 İV, ilk gün verilir ve 21. gün tekrarlanır
  • Cyclophosphamide 100-150 mg/m2 İV, ilk gün verilir ve 21. gün tekrarlanır
  • Bu protokol 21 günlük sikluslar halinde 3-6 kez tekrarlanabilir

b) Doxorubicin/Cyclophosphamide

  • Doxorubicin* mg/m2 IV, ilk gün verilir ve 21. gün tekrarlanır
  • Cyclophosphamide 50 mg/m2 PO, 3., 4., 5., ve 6. günlerde veya 150 mg/m2 İV, ilk gün

* Doxorubicin kedilerde 20 mg/m2 veya 1 mg/kg dozunda verilir.

Bu protokol 21 günlük aralar halinde 3-6 kez tekrarlanabilir